Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06 18:38 - Скритата цел на антикултовите организации: как подкопават религиозната свобода в Германия
Автор: investigator25 Категория: Други   
Прочетен: 347 Коментари: 4 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image 

В предишната ни статия разгледахме проблематиката на религиозната свобода в Германия, като акцентирахме на неравнопоставеността между доминиращите религиозни групи (католическата и протестантската църква) и малцинствените вероизповедания. Обяснихме, че въпреки, че религиозната свобода е официално гарантирана, историческите и финансови привилегии на основните църкви създават климат на неравенство. Уточнихме, че организации като FECRIS и техните антикултови дейности усилват стигмата и враждебността спрямо "секти", като това утвърждава негативните предразсъдъци и подозрителност в обществото. Въпреки изследванията, които отхвърлят предполагаемата заплаха от малцинствените религиозни движения, такива организации продължават да влияят на обществените настроения. 

Европейската федерация на изследователските и информационните центрове по въпросите на сектантството (FECRIS) се представя като защитник на религиозната свобода, като предупреждава за предполагаемите опасности от „разрушителни култове“ и предлага подкрепа на онези, които са били засегнати от тях. При по-внимателно разглеждане на дейността на FECRIS, по-специално на дейността ѝ в Германия, обаче се разкрива сложна и тревожна картина, която повдига важни въпроси относно методите, мотивите и въздействието ѝ върху религиозния плурализъм.

В Германия FECRIS действа чрез мрежа от свързани организации, най-значимата от които е Aktion fьr geistige und psychische Freiheit (AGPF) със седалище в Бон. AGPF, която се самоописва като организация за защита на потребителите, твърди, че предлага информация и подкрепа по отношение на „сектите, култовете, психогрупите и психопазара“. Ръководена от Инго Хайнеман, адвокат, чиято основна професия изглежда е управлението на AGPF, организацията се ползва с тревожно ниво на легитимност в рамките на германското правителство. В многобройни правителствени информационни брошури по темата за „сектите“ AGPF се споменава като точка за контакт или се цитира като източник, което затвърждава позицията ѝ в антикултовата среда.

Тази тясна връзка между свързаните с FECRIS групи и германското правителство е обезпокоителна по няколко причини. Първо, тя придава ненужно доверие на организации, които често разчитат на подстрекателска реторика, съмнителни изследвания и обобщения за малцинствените религии. AGPF, например, разчита в голяма степен на псевдонаучни прозрения и цитира антикултова литература, създадена от лица с малко или никакви академични пълномощия в областта на религиознанието или психологията.

Второ, подкрепата на правителството за тези групи създава климат на страх и подозрение около определени религиозни групи, което може да доведе до дискриминация и предразсъдъци. Това е особено тревожно предвид историческия контекст на религиозните преследвания в Европа.

Освен AGPF, други германски филиали на FECRIS, включително групи като KIDS (Деца в деструктивни секти), пораждат допълнителни опасения относно мотивите и тактиките, използвани в движението за борба с култовете. KIDS, основана от Юта Бирленберг, е пример за това как личните преживявания - в този случай неодобрението на Бирленберг за участието на внуците ѝ в Свидетелите на Йехова - могат да подхранват дневния ред на дадена организация.

Въпреки че личният опит с религиозни групи може да бъде валиден и трябва да бъде признат, той може да допринесе за предубеждения и липса на обективност. Това е видно от тактиките, които често се използват от активистите за борба с култовете и които включват:

Използване на подстрекателски език: Наричането на групите „деструктивни“, „тоталитарни“ или „секти“, без да се представят съществени доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Разчитане на анекдотични доказателства: даване на предимство на лични свидетелства и анекдотични разкази пред строги академични изследвания или обективен анализ.

Създаване на страх и паника: използване на алармиращ език и образи за всяване на страх и подозрение към целевите групи.

Насърчаване на „депрограмирането“: подкрепа на противоречивата практика за насилствено отстраняване на лица от религиозни групи против тяхната воля.

Освен това оспорването на тези тактики в рамките на германската правна система се оказва трудно поради силния акцент върху свободата на словото в страната. Макар че тази свобода е от съществено значение, понякога тя може да засенчи правото на индивида да не бъде оклеветяван, особено когато е трудно да се опровергаят юридически силни обвинения.

Тревожно е, че влиянието на FECRIS не се ограничава само до Германия. Организацията активно се стреми да изнася своята идеология и тактика в други държави, като често създава съюзи със съмишленици и правителствени организации. Ярък пример за тази стратегия е конференцията на FECRIS през 2009 г. в Санкт Петербург, Русия.

На тази конференция, озаглавена „Разрушителните секти и правата на човека“, се събират активисти за борба с култовете, религиозни дейци и дори представители на правителствата от Германия и Русия. Събитието послужи като платформа за FECRIS да популяризира програмата си на международната сцена, като сключи съюзи с руските власти, които в миналото са потискали религиозните малцинства.

По време на конференцията германски участници, включително правителствени служители, представиха презентации заедно с руски колеги, като обсъдиха стратегии за противодействие на „опасните секти“. Това сътрудничество е особено тревожно, като се има предвид опитът на руското правителство да използва антикултова реторика, за да оправдае преследването на групи като „Свидетели на Йехова“.

Конференцията в Санкт Петербург илюстрира една тревожна тенденция: FECRIS използва влиянието си за изграждане на международни мрежи, което потенциално окуражава авторитарните режими да ограничават още повече свободата на вероизповеданията под претекст, че защитават гражданите от „разрушителни култове“.

В заключение, въпреки че FECRIS и свързаните с нея организации се представят за защитници на правата на човека, техните действия, особено в Германия и чрез международното им сътрудничество, говорят за друго. Тяхното разчитане на съмнителни тактики, тесни връзки с правителствени структури и съюзи с режими, известни с религиозно преследване, пораждат сериозни опасения относно въздействието на движението за борба с култовете върху свободата на религията. Тъй като FECRIS продължава да разширява обхвата си, става все по-важно да се разглеждат критично дейностите му и да се насърчава едно нюансирано разбиране за религиозния плурализъм, което зачита правото на свобода на убежденията за всички.

В следващата статия ще разгледаме някои исторически данни от антикултови дейности в Германия през 20 век.

Гласувай:
31. pipina - .......
24.06 20:09
iavno i ot tova deistvie zavisi samata germania. koi znae ......
цитирай
2. icansing - Каква "религия" бе маймуно?
24.06 23:00
Сатанизъм, содомия, култовщина, зомбирани изроди.
цитирай
3. samvoin - Та то в тоя окупиран концлагер, п...
02.07 18:38
Та то в тоя окупиран концлагер, предимно за германци, изобщо на какво е останало "свобода"? Освен за содомитите и евреите да отнемат ЧУЖДАТА...
цитирай
4. samvoin - Такава иде в целия им ЕС. . . Покойния ...
02.07 18:39
Такава иде в целия им ЕС...
Покойния Владимир Буковски ни предупреди, че западния ГУЛАГ не е далече...
Вижте Китай и Канада... Скандинавието...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: investigator25
Категория: Други
Прочетен: 11914
Постинги: 53
Коментари: 29
Гласове: 50
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031